Homeopatia ja allergiat
Homeopaatille soitetaan usein kysyen: ”Osaatko parantaa allergian tai ihottuman?”
No, silloin täytyy selvittää, mistä homeopaattisessa hoitamisessa on kyse. Emme hoida varsinaisen diagnoosin perusteella, vaikka tietysti otetaan huomioon yleisesti tunnettu allergian käsite. Usein ihminen hakeutuu hoitoon ja hänellä on silloin jonkinlainen lääketieteen diagnoosi tai ihan vain itse todettu ihottuma. Homeopatiassa aletaan kartoittaa ja hoitaa kokonaisuutta. Silloin oireisiin kuuluvat muutkin asiat kuin vain esim. ihottuma.
Aluksi tietysti kerätään ihottuman tai allergian oireet tarkasti esimerkiksi sijainti, ulkonäkö, oireiden siirtyinen paikasta toiseen, mikä tekee ihottuman huonommaksi, mikä taas helpottaa oireita (esimerkiksi viileä vesi) yms.
Mietitään yhdessä, miten eri olosuhteet vaikuttavat : esimerkiksi vuodenaika, uiminen tai hikoilu. Kerätään allergian historiaa: milloin ja missä olosuhteissa se on alkanut, onko allergioita ollut lapsuudessa. Onko olllut vaiheita, jolloin allergia on ollut huonompi: esim. teini-iässä yms. Lisäksi selvitetään suvun historiaa, saadaan selville taipumukset allergisiin sairauksiin: esimerkiksi astmaattiset vanhemmat, tuberkuloosi isovanhemmilla tms.
Haastattelussa pyritään selvittämään, mille asioille ihminen on allerginen, esim. siitepöly-, metalli-, lääkeaine- ja ruoka-aine-allergiat. Lisäksi hänellä voi olla mm. lisäaineallergioita, homealtistuksia, herkkyyttä pakkaselle tai pakokaasuille yms.
Käytetyt lääkkeet käydään läpi, suihkeet, kortisoni- ja antibiottikuurit sekä voiteet, joita on käytetty läpi ihottuma-ajan. Vanhat sairastumiset liittyen allergioihin tulevat myös esille: mm. flunssakierteet ja niiden vaikutus allergioihin. Lääkitys on lääkärin asia, ja niihin ei puututa. Lääkärin määräämää hoitoa ei pyydetä lopettamaan, vaan homeopatiaa voi hyvin käyttää rinnalla. Monasti olo kuitenkin paranee, ja potilas voi lääkärin ohjeistuksella vähentää lääkkeitään tai muita hoitoja.
Homeopaattiset aineet toimivat eri tasolla kuin koululääketieteen lääkkeet, eivätkä sotke toisiaan. Allergioiden hoidossa tarvitaan usein myös neuvontaa ravintoasioissa ja voidaan pyytää apua ravintoterapeutilta tai neuvolasta, jollei homeopaatti ole erityisesti perehtynyt niihin asioihin. Ravintosuositukset ja muut hoidot muuttuvat kokoajan. Esimerkiksi suositellaan siedättämään lapsia allergisoivilla aineilla, tai olemaan ”likaisissa ” olosuhteissa. Toisaalta taas, ne jotka ovat olleet kauan allergisia tai pitkään lääkittyjä, eivät voi noin vain alkaa siedättää itseään tai lapsiaan esimerkiksi jollain ruoka-aineella.
Allergian hoito vaatii usein kärsivällisyyttä, jo johtuen edellämainituista pitkistä sairausjaksoista. Harvemmin kukaan tulee ensimmäiseksi homeopaatille allergiaoireiden takia, vaan takana on jo antihistamiineja, voiteta yms. Kun sitten huomataan, etteivät ne poista syytä, vaikka helpottavatkin hyvin oireita ja saavat tulehduksen pois pitkäksikin aikaa, mietitään muita mahdollisuuksia. Varsinkin, jos oireet taas palaavat.
Allergian hoito on vaativaa, ja vaikka taipumus sairauteen jää, oireet voivat poistua, ainakin aluksi oireettomat kaudet pitenevät ja yleiskunto kohenee. Stressi tai joku muu syy voi tietysti tuoda vaivan takaisin, mutta silloin hoito on jo moninverroin helpompaa, kun homeopaatti tietää, mikä on auttanut, ja allergisen elinvoima on kohentunut. Homepatiassa siis arvioidana myös hoidettavan voimaa parantua, käytetään nimitystä elinvoima. Silloin tiedetään, millä vahvuuksilla ja miten lääkeaineita käytetään.
Tärkeää on vastustuskyvyn lisääminen kaikin mahdollisin keinoin, samoin allergian syiden selvittäminen (mikä onkin jo aikamoinen homma).
Mikään hoito ei tepsi, jos kokoajan on ohessa jokin oireita ylläpitävä tekijä. Siksi allergikot saavatkin olla salapoliiseja löytääkseen taustalla vaikuttavat asiat. Puhumattakaan allergioiden kasaantumisesta, kun on yhdelle allerginen, niin lisäaltistus heikentää elinvoimaa, ja voidaan allergisoitua uusille asioille.
Stressin ja tunnepuolen merkitys allergioissa on usein merkityksellinen. Homeopaattisessa hoidossa otetaan aina huomioon myös henkinen puoli, minkälainen ihminen on temperamentiltaan, mitä asioita hän esimerkiksi pelkää, onko taustalla paljon menetyksiä tai stressaavia jaksoja. Jopa onnettomuuksilla voi olla laukaiseva syy allergian puhkeamiseen.
Haastattelussa käydään myös läpi raskausaika, pikkulapsivaihe ja mahdollisesti synnytys. Homeopaatti tekee haastattelun perusteella analyysin ja valitsee sen perusteella aineet hoitoon ja hoitolinjan. Sen jälkeen voidaan myös hoitaa helpommin tämän yksilön akuutteja sairauksia. Ihottuma- ja allergiapotilaat sairastuvat ehkä helpommin myös tavallisiin flunssiin.
Tässä vaiheessa ihmiset monasti huomaavat, mitä on yksilällinen homeopaattinen hoito. Ei ole myöskään harvinaista, että esimerkiksi selkävaiva paranee, vaikka se ei alunperin ollutkaan hoitoontulon syy.
Allergikot hoitavat usein pieniä akuutteja vaivojaan itsehoidolla, jos ovat käyneet kurssin tai saaneet omalta homeopaatiltaan ohjeet.
Kirjoittaja on homeopaatti Anneli Lehtonen