Viime viikkoina on jälleen noussut paljon keskustelua Homeopatiasta ja muistakin täydentävistä hoitomuodoista. Homeopatiaa verrataan mm. Reiki-hoitoon, puhutaan uskomushoidoista ja väitetään ettei tutkimustietoa aiheesta löydy. Suurin ongelma edelleenkin on, ettei keskusteluissa väitteitään esittäneillä asiantuntijoilla ole minkäänlaista tietoa siitä mitä homeopatia on. Homeopatialla ei ole mitään tekemistä hopeaveden, Reiki-hoitojen tai mustan salvan kanssa.
Homeopatia on järjestelmällinen, periaatteisiin pohjautuva kokonaisvaltainen hoitomenetelmä, jota sadat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ovat menestyksekkäästi hyödyntäneet jokapäiväisessä terveydenhoidossaan jo yli 200 vuoden ajan. Homeopatialla hoidetaan ihmistä kokonaisuutena aktivoiden kehon omaa puolustusmekanismia.
Homeopaattiset lääkeaineet valmistetaan erityisellä menetelmällä luonnollisista lähtöaineista, niiden valmistaminen on halpaa sekä luontoa säästävää ja kunnioittavaa. Homeopaattiset lääkevalmisteet ovat Suomessa rekisteröityjä ja Fimean valvonnan alaisena.
WHO (World Health Organization) on laatinut Traditional Medicine Strategy 2014-2023, joka koskee WHO on suositusta yhdistää CAM (Complementary and Alternative Medicine) hoitojen sekä perinnehoidot osaksi kansallista terveydenhuoltoa. Tarkoitus olisi tämän strategian mukaan saada CAM hoidot tasapuolisesti, turvallisesti ja tehokkaasti kaikkien kansalaisten käytettäväksi. Löydät tämän Strategian kokonaisuudessaan WHOn sivuilta.
Miksi meillä Suomessa vähätellään muiden Euroopan maiden kouluttautuneita lääkäreitä ja tutkijoita, kun heillä homeopatia on osana jokapäiväistä terveydenhuoltoa?
Miten muualla maailmassa? Otetaan esimerkiksi Intia: Intiassa yli 200 000 rekisteröityä lääkärihomeopaattia. Joka vuosi rekisteröidään noin 12 000 uutta lääkärihomeopaattia. Intiasta löytyy kaikista eniten käyttäjiä kansallisesti koko maailmassa, yli 100 miljoonaa ihmistä on homeopaattisen hoidon piirissä.
EU:n sisällä n. 100 miljoonaa ihmistä käyttää homeopatiaa, mikä on 29 % koko alueen väestöstä. Kauttaaltaan Euroopassa suuri osa lääkäreistä määrää homeopaattisia lääkevalmisteita, Saksassa joka kolmas. Viimeisimpänä Sveitsi virallisti Homeopaatin ammattinimikkeen ja koulutuksen viime kesänä. Sveitsissä homeopatia toimii täysin lääketieteen rinnalla. Homeopaattinen hoito korvataan sairausvakuutuksella (yksityisellä tai kansallisella) mm. seuraavissa maissa: Iso-Britannia, Chile, Brasilia, Latvia, Ranska, Portugali, Itävalta, Bulgaria, Saksa, Unkari, Italia, Sveitsi, Pakistan ja Alankomaat.
Homeopatiasta löytyy paljon hyvää tutkimustietoa ja sitä tulee koko ajan lisää. Viimeisin julkaistu tutkimus on Homeopathic research instituutin tekemä tutkimus masennuksen hoidosta. Löydät tämän tutkimuksen tiedot linkin takaa https://www.hri-research.org/hri-research/what-can-homeopathy-treat/depression/.
Lisää tutkimuksia homeopatiasta löytyy mm. HRI-reasercin sivuilta, sekä ECCH (European Central Council of Homeopaths) sivuita.
Me Suomen Homeopaatit Ry:ssä valvomme jäsentemme toimintaa ja edellytämme, että he ovat asianmukaisesti koulutettuja ja noudattavat maamme lakeja ja määräyksiä. Klassisen Homeopaatin koulutus on nelivuotinen. Suomen homeopaatit Ry vaatii jäseniltään ECCHn (European Central Council of Homeopaths) vaatiman koulutustason. Koulutuksessa on pakollisena myös lääketieteen perusteet, sekä ensiapukurssi. Koulutetut homeopaatit löytää sivuiltamme www.homeopaatit.fi. Valitettavasti Suomessa homeopaatin ammattinimike ei vielä ole lain suojaama. Ammattinimike olisi erittäin tärkeä niin meille Homeopaateille, kuin asiakkaillemmekin, turvaamaan kaikkien intressejä.
Homeopaattinen hoito on turvallista kaikille. Koulutettu homeopaatti osaa tunnistaa tilanteet, jossa asiakas on parasta ohjata lääkärin hoitoon. Homeopaatti ei tee diagnooseja, eikä koskaan puutu lääkärin määräämiin lääkityksiin tai hoitoihin, vaan pyrkii aina avoimeen yhteistyöhön kaikkien hoitavien tahojen kanssa. Homeopatia on hyvä hoitomuoto myös lääketieteen hoitojen rinnalla käytettäväksi. Paras hoito mahdollistetaan avoimen yhteistyön kautta.
Keskustelu synnyttää edistystä. Keskustelun tulee kuitenkin olla suvaitsevaista, asiallista ja osapuolia tulee kunnioittaa, muuten se on vain räyhäämistä. Kunnioittamalla ja kuuntelemalla oppii. Jokaisella ihmisellä on oikeus hoitaa itseään haluamallaan tavallaan.
Kunnioitetaan tätä oikeutta, jatketaan keskustelua ja opitaan.
Katja Rikala
Suomen Homeopaatit Ry, hallituksen puheenjohtaja