Homeopaattinen kotihoito voi soveltua satunnaisiin, lieviin tai keskivaikeisiin päänsärkyihin, jotka johtuvat esimerkiksi ahdistuksesta, unen puutteesta, alkoholista, ylitöistä jne. Tietenkin, sopivan homeopaattisen lääkkeen lisäksi on tärkeää käsitellä myös päänsäryn aiheuttajaa (esim. vähentämällä jännitystä, nukkumalla tarpeeksi, muuttamalla ruokailutottumuksia jne.)
Suurin osa päänsäryistä johtuu joko niskan tai pään lihasten rasituksesta tai pään ja niskan alueen verisuonten ahtaudesta. Jotta sopiva homeopaattinen lääkeaine löydetään, on olemassa kolme tärkeää oiretta, joilla kuvailla päänsäryn oireet:
1. Päänsäryn laatu (milloin sitä ilmenee, mikä helpottaa ja mikä pahentaa sitä?)
2. Kivun sijainti (otsassa, takaraivossa, vaihteleeko kipu paikkaa pään sivulta toiselle?)
3. Tuntemukset (tuntuuko pää siltä, että pää on halkeamassa, puristaako?)
Kiinnitä huomiota erityisesti vahvimpiin, täsmällisiin ja omaperäisimpiin päänsäryn oireisiin. Jos koet uusia, yleisiä oireita päänsäryn yhteydessä (oireita, jotka liittyvät koko henkilön olemukseen, kuten levottomuus tai viluisuus), nämäkin kannattaa huomioida. Jatkuvasta päänsärystä kannattaa aina keskustella lääkärin tai muun ammattilaisen kanssa.
Homeopaattisia lääkkeitä päänsärkyyn
Belladonna – Kova päänsärky ja kivulias jyskyttävä kipu; erittäin herkkä valolle, äänille, kosketukselle, vahvalle tai ei-tutulle hajulle; kivut alkavat ja loppuvat yhtäkkisesti; kipua voidaan tuntea missä tahansa pään osassa tai se voi levitä koko pään alueelle, mutta yleisimmin sitä tuntuu otsassa; kipu voi ulottua otsasta takaraivoon asti; kasvot ovat punertavat ja kuumat, kädet ja jalat voivat olla kylmät; pupillit voivat olla laajenneet; käytetään useimmin silloin kun päänsärkyyn liittyy myös kuumetta.
Bryonia – Kipua voidaan kuvailla tasaiseksi säryksi, merkittävää herkkyyttä liikkuessa (jopa pieni pään tai silmien liike); usein kipua otsassa, joka leviää pään takaosaan tai vasemman silmän alueelle; kipu pahenee kevyestä kosketuksesta mutta helpottaa paineesta; pää tuntuu täydeltä tai raskaalta; pahinta aamuisin; huonovointisuutta, oksentelua ja ummetusta voi liittyä päänsärkyyn; haluaa viettää aikaa yksin ja on ärtynyt.
Gelsemium – kipu alkaa pään takaosasta ja leviää koko pään alueelle tai otsaan; voi tuntua siltä, kuin panta tai huppu olisi sidottu tiukasti pään ympärille; päänsärkyä edeltää sumentunut näkymä tai muita visuaalisia häiriöitä; kipu voi tuntua pään oikealla puolella; kipu pahenee valosta, äänistä ja liikkeestä mutta lämpötilan muutokset eivät vaikuta kipuun; helpottaa päiväunilla tai pissalla käydessä; henkilö tuntee itsensä väsyneeksi, tylsäksi, raskaaksi ja apaattiseksi; silmäluomet roikkuvat ja henkilö näyttää uupuneelta; ei kovin ärtynyt, mutta haluaa olla yksikseen.
Iris versicolor – kipu tuntuu otsassa vain toisella puolella, etenkin oikealla puolella; kipua edeltää tai sitä seuraa sumentunut näkymä tai muut näkemisen muutokset; huonovointisuutta ja oksentelua, päänsärky pahenee oksentamisen jälkeen; kipu helpottaa ulkoillessa; toistuvaa jaksollista migreeniä (kuten viikoittain).
Nux vomica – päänsäryt johtuvat ylensyönnistä, alkoholin käytöstä, kahvista, lääkkeistä tai unen puutteesta; kokonaisuudessaan sairas olo ja ruoansulatusjärjestelmä on sekaisin; hapan tai kitkerä maku suussa, pahoinvointia ja/tai oksentelua, ilmavaivoja; päänsärkyä henkisestä ylikuormittumisesta; pahinta aamuisin, erityisesti juuri herätessä; pahenee liikkuessa ja pään heiluttelu on erityisen kivuliasta; kipu pahenee lämpimässä huoneessa ollessa; hyvin ärtynyt.
Sanguinaria – Erityisen huomattavaa kipua, joka alkaa pään takaosasta ja leviää silmien alueelle tai oikealle puolen päätä; kipu on terävää, viiltävää, viiltävää ja joskus jyskyttävää; huonovointisuutta ja oksentelua kivun ollessa kovimmillaan, kipu helpotta oksentamisen jälkeen; pahenee liikkuessa, helpottaa nukkuessa ja paineesta; päänsäryt voivat toistua tietyssä kaavassa.
Spigelia – Kutittavaa, polttelevaa ja sykkivää kipua, yleensä edessä ja vasemmalla puolella; kipu helpottaa maatessa ja pään ollessa tuettu; pahenee kumartuessa, liikkeessä, äänestä ja kylmässä säässä; huuhtelu kylmässä vedessä voi auttaa hetkeksi, mutta kipu yleensä pahenee sen jälkeen; pään kipu pahenee lämmössä ja helpottaa väliaikaisesti kylmässä; päänsärky ja jäykkä niska ja olkapäät voivat tehdä liikkumisen hyvin kivuliaaksi; voi olla rajua kipua silmissä ja silmien alueella.
Lue artikkeli kokonaisuudessaan osoitteessa homeopathycenter.org.